Din seria de articole despre câștigătorii finanțăriilor alocate în cadrul programelor de Start Up, echipa Metodica prezintă în acest articol povestea unui tânăr care a dezvoltat un brand de cămăși, COCOTTI.
”Prima parte a afacerii fost începută în anul 2015 după obținerea unei finanțări de tip START UP în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007 – 2013), voloarea finanțării fiind de 80.000 Ron, aproximativ 18.000 Euro, bani pe care i-am folosit în achiziționarea de utilaje, materii prime, ambalaje, etc. pentru producția de îmbrăcăminte, mai exact cămăși și accesorii premium.”
Investiția a continuat, ideile au venit și Cristian Blândaș, fondatorul brandului, a câștigat o nouă finanțare în cadrul programului START UP NATION, pe care o va folosi pentru dezvoltarea de noi articole vestimentare. Este foarte important să îmbunătățești continuu serviciile și produsele oferite clienților tăi, după cum ne spune Cristi ”prindem mai mult elan și poate câștigăm un avans în fața concurenței deoarece vom avea departamentul propriu de design, proiectare și producție de îmbrăcăminte diversificată (cămăși, tricouri, bluze, hanorace, pantaloni și alte accesorii premium în cantități mai mari).
În concluzie, COCOTTI reprezintă un brand al unui START UP dedicat designului și producției de îmbrăcăminte, precum și nevoilor clientului în materie de fashion , punând la dispoziție articole vestimentare personalizate în funcție de dorințele și necesitățile fiecăruia.
Până la finele anului 2017 COCOTTI a oferit clienților cămăși și accesorii premium făcute la comandă, tricouri și accesorii pentru zona de corporate, personalizare cu logo-ul companiei contractate. Din ianuarie 2018, odată cu implementarea noului proiect din cadrul programului Start Up Nation, va putea diversifica toată gama de produse pentru bărbați, femei și copii, având în vedere investiția pe care o va face în echipamente specifice și tehnologia modernă de proiectare pe care o va deține. Ce te-a inspirat să începi o afacere pe cont propriu ?
Dorinta de a fi liber, să fac ce vreau, când vreau și cum vreau . Aceasta a fost ideea însă odată demarat procesul antreprenorial a rămas doar ce vreau și cum vreau când vreau s-a transformat în când este nevoie și ori de câte ori este nevoie.
Cristian ne-a împărtășit că a fost pasionat de acest domeniu și îi plăcea designul de când era mic. Doar la 28 de ani a reușit efectiv să transpună designul în business, prin lansarea unui brand în fashion cu atelier propriu. Este foarte pasionat de îmbrăcăminte și îl fascinează modul în care dintr-o bucată de material se poate modela un articol care să facă parte din personalitatea celui care îl poartă.
Conform celor spuse de Cristian, mediul de afaceri este singurul loc care îți permite să pui în practică ce visezi , și să obții ce visezi , referindu-se la lucruri practice de viață, supraviețuire și un stil de viața dorit.
Cel mai simplu și banal motiv este ”Pentru că ești român!. Pentru mine e mult mai simplu, clienții vorbesc limba mea , furnizorii la fel, obții feedback rapid și cred că românii sunt mult mai critici decât străinii, iar acest lucru pentru mine este constructiv.” COCOTTI are clienți interni dar și externi, iar conform discuției cu Cristian, piața din România este mai greu de convins, dar dacă reușești acest lucru și dovedești că ești bun în ceea ce faci, atunci produsul tău este competitiv și apreciat cu adevărat de client.
Piața îmbrăcămintei din Romania este una bună, românii cheltuiesc mult pe haine şi încălţăminte. Atraşi de moda din Vest care se revarsă în vitrinele magazinelor în toate formele şi culorile, consumatorii de la noi se comportă ca şi când ar avea salariile nemţilor sau ale francezilor. Paradoxal, deşi puterea de cumpărare este mult sub nivelul acestora, românii aproape că se află pe picior de egalitate atunci când vine vorba de consum în materie de fashion, iar acest aspect poate constitui încă un motiv pentru care să dezvolți în România o astfel de afacere.
Un alt motiv este că te poți reinventa mult mai simplu, dacă ceva nu funcționează poți rapid să te adaptezi, iar clienți sunt suficienți pentru toate domeniile, chiar mai mulți decât s-ar crede. O mare oportunitate în prezent se referă la costurile foarte scăzute de înființare a unei firme, debirocratizarea are efecte vizibile iar instituțiile statului te susțin dacă știi cu adevărat ce vrei să faci și încotro vrei sa te îndrepți.
Cristian a făcut și câteva recomandări de cărți care l-au sprijin în demersurile sale de antreprenor: ”The art of the start - Guy Kawasaki” , ”Antreprenoriat - Marius Ghenea”, ”Biblia Vânzărilor - Jeffrey Gitomer”.
Cum te-a ajutat finanțarea nerambursabilă în inițierea și dezvoltarea afacerii tale ? Finanțarea nerambursabilă a venit la momentul potrivit și a sprijint tot ce am învățat, testat și cheltuit să se concretizeze într-un proiect frumos, într-o afacere de suflet, în afacerea mea. Fără aceste finanțări consider că lucrurile nu evoluau atât de rapid, nu eram la fel de responsabil și probabil trebuia să fac multe compromisuri și chiar o reorganizare pentru a îmi îndeplini visele.
Personal încurajez toată lumea care are o idee de business să se urmărească programele de finanțare de tip START UP , să se intereseze de condițiile accesării fondurilor nerambursabile și să acționeze fără rețineri”.
În prezent suntem pe toate rețelele de socializare și în câteva magazine partenere din Cluj Napoca cu produse sub numele "COCOTTI" . În Februarie 2018 lansăm un brand nou EVERMORE Fashion și 2 magazine online www.cocotti.com si www.evermore-fashion.com, iar până la sfârșitul anului 2018 dorim să deschidem un magazin cu produse proprii în Cluj Napoca, iar în următorii ani să dezvoltăm o rețea de magazine proprii în țară și să creștem portofoliul de produse.